ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΕΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΧΤΗΚΕ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΩΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΡΑΦΗΚΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΟΥΣΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ. ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕ ΜΟΤΙΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ. ΤΑ ΠΡΟΤΟΤΥΠΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ GAVIN HAMILTON (1723 – 1798) ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΕΔΗΝΒΟΥΡΓΟ.

Museum Filia Lesbos Antikenbilder Μουσείο Φιλιά Λέσβου
Museum Filia Lesbos Antikenbilder Μουσείο Φιλιά Λέσβου

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19. ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20 ΑΙ. ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΑΞΗ (ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ) ΔΙΑΚΟΣΜΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ. ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΤΥΠΩΝ «Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΘΡΗΝΕΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ» ΚΑΙ «Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΕΡΝΕΙ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΤΟΡΑ» ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ GAVIN HAMILTON ( 1723-1798) ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ. Ο HAMILTON ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΩΝ ΣΑΛΟΝΙΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ. ΤΟ 1821 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΙΛΛΕΛΗΝΩΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. ΤΟ ΝΕΟΙΔΡΥΘΕΝ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΒΑΛΕ ΤΗΝ ΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. ΑΥΤΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ, ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ «ΛΙΚΝΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»), ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΑ 2000 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΠOΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΣΤΗΝ (ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΗ) ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΔΕΝ ΑΠΩΘΗΣΕ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΩΣΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Μετάφρασις: Lilly Kelperi

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert